❓А ви знаєте історію назви

❓А ви знаєте історію назви [30.10.2019]

❓А ви знаєте історію назви "Котлета по-київські"? ⠀ Своїм походженням найсимволічніше блюдо столиці завдячує Франції. Там частування називали «Сotelettes de volaille» (де-воляй). Неймінг перекладався просто - «котлета з птиці». ???? ⠀ Під час правління Єлизавети (неабиякої шанувальниці французької кухні) де-воляй потрапили до Російської імперії. Кілька років трансформацій (і рецептури, і назви) - й de volaille перетворилися на "Михайлівські котлети", які начебто полюбляв Архангел Михайло. ⠀ В Україні котлети почали готувати аж за гетьманської республіки Скоропадського - у 1918 році. Саме наші кухарі зробили начинку з масла (яке раніше просто вбивалося в м'ясо), додали у рецепт кріп та почали подавати котлету на кісточці. Словом, довели страву до ідеалу. ???? ⠀ А новою назвою вона завдячує вже Микиті Хрущову, який в приватних бесідах на всі лади вихваляв котлети, якими його пригостили в Україні. Смачнющі Київські Котлети! ???????? ⠀ #вареничнакатюша #varenichnakatysha